De nou la nanotecnologia torna a tenir resultats increïbles, aquest cop aplicada en el camp de la medicina, amb la creació i desenvolupament de nanosensors de glucosa capaços de detectar la glucosa en sang de les persones que pateixen diabetis.
Aquest nou sensor de glucosa nanotecnològic el que fa és utilitzar uns nanofils de silici per mesurar de manera directa i continuada la quantitat de glucosa en sang. Es pot incorporar fàcilment en el pacient i d'aquesta manera aquest tindrà un anàlisi més directa de la seva glucèmia.
¿Què és el que guanya el pacient amb això? Les persones que pateixen diabetis, a part de estalviar-se el fet d'extreure's sang per mesurar la glucosa mitjançant màquines detectores d'aquesta, i per tant, guanyar en comoditat i qualitat de vida, dona unes perpectives de futur molt grans, perquè el desenvoulpament d'aquesta tecnologia s'està millorant cada cop més.
El nou nanosensor utilitza un conjunt de nanofils de silici recoberts de l'enzim glucosa-oxidasa que provoquen les següents reaccions:
C6H12O6 + FAD --> C6H10O6 + FADH2
C6H10O6 + H2O --> C6H11O7 + H+
El polihidroxiàcid gluconolactona que se'ns forma en la primera reacció s'hidrolitza a àcid glucònic generant un protó, que canvia el pH de la solució. Els nanosensors capten aquest canvi de pH que altera el potencial superficial dels nanofils i genera un camp elèctric que modula la conductància de l'efecte de camp biològic que creava l'enzim glucosa-oxidasa.
Aquesta tecnologia permetrà fer més soportable la responsabilitat que comporta l'autoanàlisi en les persones amb diabetis.